דיני ניירות הערך נוגעים ומתעסקים בעיקר בנושא שוק ההון, שכן תפקידם העיקרי הוא לשמור על המסחר השוויוני בכך שהם מייצרים שקיפות ואמינות.
במאמר זה נבהיר ונפרט על עבירות והליכים הקשורים בעבירות ניירות הערך בהתאם לחוק ניירות הערך שיצא בשנת 1968 תשכ"ח.
שלושת העבירות המרכזיות בתחום ניירות הערך:
עבירות דיווח
ישנן שלושה כלים מרכזיים בהם יכולה החברה הציבורית לבצע עבירות בתחום ניירות הערך לציבור המשקיעים בה והם: התשקיף, הדיווח המיידי והדוחות הכספיים.
עבירת הדיווח מושתת על בסיסו של חוק ניירות הערך והוא חובת הדיווח של ניירות הערך הנסחרים בבורסה. תכלית חובה זו היא ליצור שקיפות ומידע אמין ומועדכן לציבור שבוחר להשקיע ולסמוך על החברה ולמנוע את הטעייתם.
שימוש במידע פנימי
קבוצת עבירות אלו קשורה בעיקרה למידע מרכזי ומהותי שלא הועבר לציבור באמצעות מכירה או רכישה של ניירות הערך של החברה.
העונש של עבירות אלו משתנה בהתאם לישות המבצעת של דבר העבירה. למשל אם מדובר באדם פנימי מהחברה עונשו על פי החוק יהיה מאסר של חמש שנים, ולעומת זאת אם האדם הוא אדם חיצוני מהחברה שעשה שימוש במידע פנימי שהגיע אליו בעקיפין או במישרין מאיש פנים בחברה, עונשו בחוק יגיע ל שנתיים מאסר.
עבירת תרמית בניירות ערך
למעשה מדובר בשתי עבירות שונות שעונשן בחוק הוא חמש שנות מאסר. הראשונה היא עבירת הנעה בתרמית כלומר מי שניסה למכור לאדם למכור או לרכוש ניירות ערך על בסיס עובדות שקריות והטעיות מסוגים שונים. העבירה השנייה שנמצאת תחת הקטגוריה היא השפעה באמצעות תרמית או כמו שהיא נקראת במושג העממי "הרצת מניות". ובמילים פשוטות היא מדברת על אדם שבמרמה השפיע על ערך השער של ניירות הערך.
הליכי חקירה וכתב אישום בתחום עבירות ניירות הערך:
ישנה רשות מוגדרת שאחראית לחקור עבירות בתחום ניירות הערך והיא נקראת רשות ניירות הערך. לרשות יש חוקרים ממחלקת חקירות מודיעין ובקרת מסחר שתפקידם לחקור אנשים המואשמים בעבירות מתחום ניירות ערך.
בתום החקירה התיק עובר לידי פרקליטות מיסוי וכלכלה, והם אלו שרשאים וממונים על ההחלטה האם התיק נסגר או על תחילת ההליך של הגשת כתב אישום. לחקירה כזו מומלץ להתחמש באיש מקצוע כמו עורך דין ניירות ערך.
הליכים חוץ פליליים תחת עבירות ניירות ערך:
ישנם מקרים בהם יש חשד שהתבצע הפרה של הוראות החוק של עבירות ניירות ערך, ובמקרה כזה ישנן כמה אופציות אפשריות: ישנה אפשרות לטפל בנושא מחוץ לבית המשפט בהליך שנקרא עיצום פלילי, או הליך אכיפה מנהלי. אופציה נוספת לסיים את ההליך היא הסדר מותנה. זהו הסדר שבו החשוד מודה שביצע את העבירות המיוחסות לו ומתחייב לקיים את ההסדר שבו מוחלטים תנאים ייחודיים למקרה, ומנגד הפרקליטות לא תגיש כתב אישום לעבירות המיוחסות לחשוד שאיתו נערך ההסדר המותנה.